marți, 22 mai 2007

Bani din programare si software

Cum poti castiga bani? - Programe din programare si software

RentACoder - pentru programatori (si cumparatori)

RentACoder sau RAC este locul unde programatorii (creatorii de software sau aplicatii software) se intalnesc cu cumparatorii de software. Acest site reprezinta o oportunitate pentru ambele parti.

Cei care se pricep la programare, design web, editare grafica (CorelDraw, Photoshop, 3DS Max etc), scrierea de articole sau documentatie, optimizare Google si altele pot accesa acest site si gasi un proiect care ei considera ca li se potriveste.

Chiar daca nu crezi ca te pricepi la ceva anume merita sa te inscri pe acest site si sa arunci o privire, poate gasesti ceva care sa iti placa (cu conditia sa cauti macar cateva zile la rand).

Dupa inscrierea care este gratuita, mai trebuie sa adaugi niste informatii despre ceea ce sti sa faci, un fel de prezentare a ta.

Dupa inscrierea la RentACoder, pentru a castiga bani, trebuie sa gasesti un proiect care te intereseaza si la licitezi, adica sa spui cumparatorului pretul pe care il ceri pe proiect si de asemenea, prin ceea ce scrii, sa il convingi ca tu esti cel pe care trebuie sa il aleaga. Nu vei putea vedea cat au oferit competitorii tai decat dupa ce a fost ales un castigator deci trebuie sa te gandesti foarte bine cat ceri. Unii cumparatori merg pe suma cea mai mica altii prefera sa plateasca mai mult un programator care are deja un portofoliu gras. Pentru inceput (cand nu ai nici un rating, adica nici o nota luata), e bine sa ceri mai putin dar in acelasi timp sa arati cumparatorului, prin exemple, ca esti capabil sa duci munca la capat.

Daca esti ales (si asta nu e usor la inceput) poti incepe munca imediat. Ai un timp limita pana cand trebuie sa predai lucrarea si trebuie sa te incadrezi in el. Mare atentie! Te poti trezi ca seara ai licitat pentru un proiect si te trezesti dimineata ca mai sunt cateva ore si tu nu ai facut nimic.

E bine sa tii mereu legatura cu cumparatorul pentru a da impresia de seriozitate indiferent cat de banala e munca. Dupa ce ai terminat, cumparatorul vede ce ai facut, accepta munca facuta de tine si iti da un rating adica o nota de la 1 la 10 la fel cum si tu ii acorzi un rating. Nu vei afla ce nota ai primit decat dupa ce si tu la randul tau ai dat o nota. Tot atunci cand cumparatorul a acceptat munca contul tau la RentACoder este creditat cu suma aleasa se tine. Veti descoperi ca sunt multi romani care lucreaza pe site-ul acesta.

Ca incepator e bine sa pleci de la proiecte usoare si sa incerci sa urci si sa optii note bune. O nota proasta la inceput mai mult ca sigur va reprezenta o intrare gresita. Incepatorii vor gasi mult ajutor si pe site (exista acolo cateva articole scrise) si este bine sa se citeasca cu atentie mail-urile primite dupa inregistrare la RentACoder. Un alt sfat ar fi realizarea unui mic portofoliu demonstrativ pentru primele proiecte in care sa va aratati talentul (design, programare etc).

Sfaturi pentru cine pleaca de la 0

- stabileste de la bun inceput la ce te pricepi mai bine. Pe buyer nu il intereseaza ca te pricepi la orice. Lui trebuie sa ii demonstrezi ca te pricepi la proiectul la care vrei sa licitezi.

- Pe RAC nu se face orice dar in general e vorba de programare diverse, programare web, seo, writing. Restul proiectelor sunt mai rare (dar nu inexistente!). Cel putin pe partea de webdesign, prelucrare imagini etc concurenta e mare. Gandeste-te ca tu trebuie sa iti demonstrezi buyerului ca tu esti cel mai capabil dintre 30-40 de coderi care au licitat.

- Fara discutie primele proiecte trebuie sa le faci aproape pe gratis pt ratinguri bune dar trebuie sa impresionezi! Cazul special ar fi acela in care tu te pricepi extraordinar de bine la ceva la ce nu prea ai concurenta si astfel iti permiti sa ridici pretul. Oricum un lucru trebuie sa fie clar: din moment de ai licitat si ai fost ales trebuie sa privesti lucrurile cu maxima seriozitate.

- Nu licita doar de dragul de a licita pentru ca nu vei castiga (mai mult ca sigur). Citeste cu atentie continutul bid requestului. Cel putin pentru primele cateva proiecte nu iti poti permite sa gresesti.

- Citeste TOATE articolele de pe RAC. Un lucru trebuie sa iti intre bine in cap. Trebuie sa COMUNICI tot timpul cu buyerul. Nu trebuie sa treaca o zi fara ca tu sa nu trimiti un mesaj legat de progresul facut. Atentie la engleza!

- Comunicati prin interfata pusa la dispozitie de RAC.

- In legatura cu discutia de mai sus. DEADLINE - NU iti poti permite sa amani proiectul asa aiurea si mai ales daca e vorba de buyeri cu care nu ai mai lucrat. Iti poti permite sa amani predarea cu motive serioase si in conditiile in care ai comunicat tot timpul cu buyerul! El va intelege o astfel de situatie... dar daca deadline-ul e de o saptamana, tu nu lucrezi nimic 5 zile si te trezesti in ultimile zile ca nu ai terminat, cel mai probabil vei pierde proiectul! Daca nu incarci proiectul finalizat la termen, buyerul poate sa iti ia banii inapoi si tu primesti rating prost din partea staffului RAC.

Modalitati de plata

Plata se face prim PayPal (care nu este disponibil inca in Romania), cec bancar sau WU (Western Union). Nu cereti banii decat dupa ce ati acumulat cateva sute de dolari deoarece taxele sunt prea mari. Daca veti incerca sa scoateti 50$ veti observa ca va raman doar 25$ in mana. Asteptati pana strangeti o suma frumoasa si cereti banii prin WU. RentACoder va va opri 10$ iar WU va opri si el o taxa.

Inainte de a merge la o banca ca sa retrageti banii veti primi de la RAC un email in care veti avea toate detaliile tranzactiei. La banca nu va mai opreste nici un alt comision sau taxa. Trebuie sa primiti suma care este indicata in email. Va recomand sa cereti banii in dolari si nu in lei. Daca la banca cereti banii in lei, schimbul va avea loc la cursul de cumparare al bancii respective (si nu la cursul BNR din acea zi).


Faceti click pe banner pentru a va inscrie. Va doresc mult succes!

4 comentarii:

Andrei spunea...

E cam riscanta treaba cu rentacoder.Nu poti sa fii sigur ca obtii un venit lunar care sa se incadreze cat de cat intre anumite limite,astfel incat sa te determine sa renunti la un job si sa te apuci sa lucrezi ca freelancer.
Eu unul recomand mai degraba sa cauti o firma de software si sa te oferi pentru inceput sa faci cateva proiecte mai micute pentru ei voluntar.Daca sunt multumiti de nivelul tau sigur te vor invita sa intri in echipa lor de programatori.

Mihai spunea...

Nimeni nu zice sa te lasi de meserie. Eu fac asta pe langa. tinand cont ca lucrez la o firma de publicitate, pot lucra si la servici si acasa.

kamen spunea...

with serious projects rentacoder staff is INCREDIBLE STUPID and they are proficient to blame someone else
perfect examples at http://kamen123.blogspot.com

TakeReal spunea...

The famous insulter “kamen123” has been banned from RentACoder.
This week he is celebrating 1st anniversary of this ban.
Read more about Kamen's personal failure at RentACoder

“kamen123” spoil perfect site in revenge.

My name: Sergey I.Grachyov
Nickname: TakeReal
I am famous freelancer.
I have:

878 projects completed via RentACoder
102 projects completed via GetAFreelancer
33 projects completed via Scriptlance